Buraczki, buraki przetwory na zimę

Buraki w słoikach

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Opis” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]

Buraczki, buraki przetwory na zimę

Uwielbiam buraczki i mogę jeść je przez cały rok !!! Jednakże szczególnie jesienną porą chcę zachować ich smak dlatego chowam buraki do słoików i tylko słychać dźwięk słoików, gdyż szybko znikają. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.

Na wystawny obiad dodaję do nich ser feta czy drobno pokrojoną cebulkę i pieprz. Mogą być na ciepło z łyżką masła i mąki jak również jako baza do barszczu czy chłodniku – możliwości jest wiele !!!

Dobra rada – lepiej zrobić większą ilość za jednym bałaganem 🙂 Przydatne będą rękawiczki i robot kuchenny 🙂

Proporcje octu i cukru trzeba wyczuć – niektórzy wolą bardziej ostre, więc można dodać więcej octu. Przy buraczkach uważajcie z solą, bo wystarcza im niewielka ilość.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Składniki” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]

Składniki:


Porcja: składniki na ok. 12 słoików 400 ml [icon name=”child” class=”” unprefixed_class=””] / Trudność: [icon name=”smile-o” class=”” unprefixed_class=””] 
 

  • 5 kg buraków
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki octu 10%
  • rękawiczki
  • duża miska
  • mikser/tarka

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]

Przygotowanie


Buraki umyłam i ugotowałam w dużym garnku do miękkości. Watro wybierać buraki podobnej wielkości, by ugotowały się jednocześnie. Można też kupić ugotowane lub uparzone. Odlałam wodę i obrałam lekko ciepłe (jak całkiem wystygną to kiepsko się obierają). Starłam buraki na dużych oczkach do jedzenia na zimno, a do zasmażania na drobnych.

Przyda się robot kuchenny lub tarka i dobry serial 🙂 Do startych buraków dodałam sól, cukier, ocet i wymieszałam. Przyprawione buraczki przełożyłam do umytych i wyparzonych słoiczków (wyparzam słoiczki i zakrętki w piekarniku 125 stopni, 15 – 20 minut). Następnie zakręciłam i pasteryzowałam w piekarniku na 30 minut w 180 stopni. Sprawdźcie i dokręćcie pokrywki i zostawcie do wystygnięcia. Smacznego 🙂

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment