[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Opis” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Uwielbiam buraczki i mogę jeść je przez cały rok !!! Jednakże szczególnie jesienną porą chcę zachować ich smak dlatego chowam buraki do słoików i tylko słychać dźwięk słoików, gdyż szybko znikają. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych.
Na wystawny obiad dodaję do nich ser feta czy drobno pokrojoną cebulkę i pieprz. Mogą być na ciepło z łyżką masła i mąki jak również jako baza do barszczu czy chłodniku – możliwości jest wiele !!!
Dobra rada – lepiej zrobić większą ilość za jednym bałaganem 🙂 Przydatne będą rękawiczki i robot kuchenny 🙂
Proporcje octu i cukru trzeba wyczuć – niektórzy wolą bardziej ostre, więc można dodać więcej octu. Przy buraczkach uważajcie z solą, bo wystarcza im niewielka ilość.
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Składniki” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Składniki:
Porcja: składniki na ok. 12 słoików 400 ml [icon name=”child” class=”” unprefixed_class=””] / Trudność: [icon name=”smile-o” class=”” unprefixed_class=””]
- 5 kg buraków
- 1 czubata łyżeczka soli
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki octu 10%
- rękawiczki
- duża miska
- mikser/tarka
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Przygotowanie
Buraki umyłam i ugotowałam w dużym garnku do miękkości. Watro wybierać buraki podobnej wielkości, by ugotowały się jednocześnie. Można też kupić ugotowane lub uparzone. Odlałam wodę i obrałam lekko ciepłe (jak całkiem wystygną to kiepsko się obierają). Starłam buraki na dużych oczkach do jedzenia na zimno, a do zasmażania na drobnych.
Przyda się robot kuchenny lub tarka i dobry serial 🙂 Do startych buraków dodałam sól, cukier, ocet i wymieszałam. Przyprawione buraczki przełożyłam do umytych i wyparzonych słoiczków (wyparzam słoiczki i zakrętki w piekarniku 125 stopni, 15 – 20 minut). Następnie zakręciłam i pasteryzowałam w piekarniku na 30 minut w 180 stopni. Sprawdźcie i dokręćcie pokrywki i zostawcie do wystygnięcia. Smacznego 🙂
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]