Ciastka zbożowe, fit na szybko

Ciastka zbożowe – na oko :)

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Wstaw obrazek pełnej szerokości i tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Przedstawiam Wam przepis, który może zrobić każdy, bez żadnych miarek.Takie ciastka robię bardzo często z tego co akurat wpadnie mi pod rękę. Idealna zdrowa przekąska, którą możemy zabrać ze sobą i skorzystać w chwilach zapotrzebowania czegoś słodkiego.

Jedynie co można spróbować to kwestia słodkości – tutaj każdy ma swój smak. Ja nie słodzę za mocno. Tą rolę spełniają suszone owoce, miód, melasa, cukier trzcinowy. Zboża – czyli węglowodany złożone dostarczą nam energii na długi czas.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Składniki nagłówek – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Składniki:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

 Trudność: / Czas:  5 min+15 pieczenie

  • mąka żytnia gruby przemiał lub inne wieloziarniste mąki
  • woda gotowana ostudzona
  • ziarna – dowolne: dynia, słonecznik, orzechy
  • owoce suszone: żurawina, wiórki kokosowe
  • rodzynki (namoczyć, bo będą twarde)
  • płatki owsiane (zalać wrzątkiem na 10 min)
  • otręby, zarodki
  • słodycz – melasa, cukier trzcinowy, ksylitol
  • olej – opcjonalnie

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Przygotowanie:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Wrzuciłam wszystko do jednej miski i powoli dolewałam wodę. Mieszałam dokładnie łyżką i jak masa będzie pozwalała się rozmieszać i rozsmarować to konsystencja jest dobra. Można dodać kilka łyżek oleju opcjonalnie. Ciasto nie może być za rzadkie.  Rozsmarowałam na papierze do pieczenia na wysokość ok. 2 cm, posypałam płatkami migdałów i piekłam w 180st. z termoobieigem,  aż się przyrumieniło – ok. 15 minut.

Czas może ulec zmianie w zależności od wielkości ciasta. Kroiłam ostrym nożem na kwadraty. Smacznego 🙂

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment