Chatka Puchatka
- Elżbieta
- 11/05/2019
- 10 minut
- 10 min
Składniki
- herbatniki
- śmietanka 30 % 500 ml
- mascarpone
- gorzka czekolada
- słodzidwo – miód/cukier puder/ksylitol
Sposób przygotowania
Chatka Puchatka
Herbatniki układam na folii aluminiowej – 3 na szerokość i 7 na długość. Zimną śmietankę ubijam z czymś słodkim np. Miodem.
Mascarpone ubijam osobno i następnie mieszam ze śmietanką. Rozpuszczona na parze gorzka czekoladę – 2/3 rządki – mieszam z 1/3 białej masy.
I teraz najtrudniejsze nakładam biała masę na całość rozłożonych herbatników-musiałam je trzymać, bo się rozjeżdżały.
Następnie na środek – wzdłuż środkowego herbatnika nakładam ciemna masę. Teraz tylko trzeba złapać lewą i prawą cześć i złożyć z nich domek.
Można polać czekoladą, dodać posypki, orzechy.
Chatka musi troszkę poleżakować w lodowce, by ciastka zmiękły
Smacznego ?
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj