Chleb domowy pszenno-orkiszowy BIO
Kategorie: Dodatki
- Elżbieta
- 11/08/2019
- 150 minut
Składniki
- 300 gram maki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
- 300 gram maki orkiszowej (u mnie chlebowa)
- 30 gram świeżych drożdży
- 370 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Najlepszy powszedni chlebek nasz kochany ?!!!
Rozkruszone drożdże dodaje do miski, następnie 120 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki pszennej. Czekam Ok 15 min aż zaczyn wyrośnie.
Następnie w dużej misce mieszam ręka cała mąkę z solą, dodając pozostała wodę i zaczyn drożdżowy. Jeśli masz robota fo wyrabiania ciasta to ustaw 2 minuty ba średnie obroty, albo podwiń rękawy i wyrabiaj ciasto, aż zrobi się plastyczne -zacznie odchodzić od rąk.
Ciasto przekładam do wysmarowanej olejem miski, by podwoiło objętość, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Rośnie od 30 do 60 min.
Następnie wyrośnięte ciasto zagniatam krótka chwile, delikatnie podsypuję mąka i przekładam do foremki. Teraz należy włączyć piekarnik – góra / dół 200 st.
Znów odkładam na ok. 15 min w ciepłe miejsce i piekę 40 minut aż się zarumieni.
Smacznego ???