Chłodnik

  • Elżbieta
  • 12/05/2019
  • 30 min
1598A71E-FD0F-48B7-9D58-F41998546D97

Chłodnik

  • pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • kwaśny jogurt naturalny 250 ml
  • kefir 250 ml
  • maślanka 250 ml
  • pół pęczka rzodkiewki
  • pół pęczka koperku
  • świeży ogórek
  • 2 łyżki octu spirytusowego
  • sól, cukier, pieprz
  • jajko

Sposób przygotowania

Buraki i botwinkę ścieram na grubych oczkach, łodyżki z częścią liści kroje drobno i gotuje w małej ilości wody ok.10 minut, pod koniec dodając ocet i przyprawy. Do ostudzonego garnka dodaję jogurt, kefir, rzodkiewkę, ogórek kroje w drobną kostkę, czosnek przesuwam przez praskę i koperek.
Doprawiam do smaku. Najlepiej smakuje jak się przegryzie w lodowce kilka godzin.
Uwielbiam z jajkiem.
Smacznego 💋

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj