Chłodnik litewski
- Elżbieta
- 15/07/2019
- 20 minut + czekanie w lodowce
Zupa
- Pęczek botwinki lub 3 średnie buraki
- Jogurt naturalny 400 ml
- Kefir 200 ml
- Ogórek świeży 3 szt -najlepiej gruntowy
- Rzodkiewka – 6 szt
- Pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Botwinkę lub buraka kroję na małe kawałki – wykorzystam też łodygi i liście.
Twarde części – gotuję 15 minut.
Przyprawiam pod koniec solą i pieprzem i 1 łyżką octu.
Ogórka, rzodkiewkę kroje w kostkę, koperek szatkuję drobno.
Do przestudzonych buraczków dodaję
jogurt naturalny, kefir, warzywa i dużo koperku. Przyprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zupa najlepsza jak postoi w lodówce kilka godzin, aż się przegryzie.
Najlepsza smakuje z jajkiem gotowanym :))???
Smacznego ?
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj