Kanelbullar – bułeczki cynamonowe
Kategorie: Ciasteczka, Słodko
- Elżbieta
- 25/09/2018
- 30 min+60/90 min wyrastanie drożdży
Składniki
- 400-425 dag mąki pszennej
- 25g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 50-60 dag cukru
- 75-100 dag roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonuNadzienie:
- 100-150 dag miękkiego masła
- 75-100 dag cukru
- 2 łyżki cynamonu
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
- cukier gruby kryształ – opcjonalnie
Sposób przygotowania
Ten post powinien dodać Mateusz/facet w kuchni, gdyż od początku do końca tworzył bułeczki. Mi udało się zawładnąć piekarnik przy wyjmowaniu cudeniek i mogłam pierwsza je spróbować. Na ciepło ze szklanką mleka – poezja :)
Przygotujemy zaczyn: Drożdże wkruszamy do miski, rozpuszczamy w ciepłym mleku – nie gorącym. Odstawiamy do wyrośnięcia 10-15 minut. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, kardamon, sól i na wyczucie prawie całą mąkę przesianą na sitku. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski (w razie potrzeby dodać trochę mąki). Miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.
Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu „odpocząć” na parę minut. Teraz przygotowujemy nadzienie – masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok.25 x 60 cm, podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając 2-3cm margines, aby bułeczki się skleiły. Margines smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zawijamy rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon kroimy na 2-3 cm kawałki (powinno wyjść 20 bułeczek – u nas 15 dużych). Bułeczki układamy w kilkucentymentrowych odstępach na arkuszach papieru do pieczenia, poprawiając przy okazji ich kształt. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 250 C’. Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy przez 7-10 minut w termoobiegu, aż będą złociste. Smacznego :)