Kanelbullar – bułeczki cynamonowe

Kategorie: ,

kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Składniki

  • 400-425 dag mąki pszennej
  • 25g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 50-60 dag cukru
  • 75-100 dag roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonuNadzienie:
  • 100-150 dag miękkiego masła
  • 75-100 dag cukru
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
  • cukier gruby kryształ – opcjonalnie

Sposób przygotowania

Ten post powinien dodać Mateusz/facet w kuchni, gdyż od początku do końca tworzył bułeczki. Mi udało się zawładnąć piekarnik przy wyjmowaniu cudeniek i mogłam pierwsza je spróbować. Na ciepło ze szklanką mleka – poezja :)

Przygotujemy zaczyn: Drożdże wkruszamy do miski, rozpuszczamy w ciepłym mleku – nie gorącym. Odstawiamy do wyrośnięcia 10-15 minut. Następnie dodajemy roztopione masło, cukier, kardamon, sól i na wyczucie prawie całą mąkę przesianą na sitku. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk i miski (w razie potrzeby dodać trochę mąki). Miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-60 minut przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagniatamy i dajemy mu „odpocząć” na parę minut.  Teraz przygotowujemy nadzienie – masło mieszamy z cukrem i cynamonem. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok.25 x 60 cm, podsypując blat mąką. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie, wzdłuż dłuższego boku pozostawiając 2-3cm margines, aby bułeczki się skleiły. Margines smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zawijamy rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon kroimy na 2-3 cm kawałki (powinno wyjść 20 bułeczek – u nas 15 dużych). Bułeczki układamy w kilkucentymentrowych odstępach na arkuszach papieru do pieczenia, poprawiając przy okazji ich kształt. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 250 C’. Wyrośnięte kanelbullar posmarować jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy przez 7-10 minut w termoobiegu, aż będą złociste. Smacznego :)

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj