Kotlety warzywne z curry na ostro z chilli

kotlety warzywne z curry

Składniki

  • 5 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach (ok. 0,5 kg)
  • 1 posiekana cebula (biała lub czerwona)
  • 1 Posiekany ząbek czosnku
  • Jajko
  • 1 papryczka Chilli dla miłośników ostrości (opcjonalnie inne warzywo: marchewka, brokuł)
  • Łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • Szczypta mielonej kolendry
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Cebulkę dusiłam na łyżce oleju, dodałam czosnek , chilli i studzone pomieszałam z ziemniakami. Jeżeli zdecydowaliśmy się na inne warzywo, np. na marchew to gotujmy ją z ziemniakami i już nie wymaga smażenia.

Całość połączyłam z jajkiem, curry, kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Uformowałam na małe kotleciki – i smażyłam z każdej strony na złoty kolor. Smacznego

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj