Leczo paprykowe z cukinią

Kategorie: ,

leczo warzywne

Składniki

  • 1,5 kg papryki – może być kolorowa
  • 1 kg pomidorów podłużnych
  • 1 kg cukinii
  • 1 papryczka ostra (opcjonalnie)
  • 5 cebul
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 200 ml wody
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania

W zdrowej kuchni nie może zabraknąć kilogramów warzyw stąd pomysł na leczo. Miało być do słoików na zimę,
lecz okazało się, że impreza rodzinna przyczyniła się do opróżnienia całego przygotowanego zapasu. Można oczywiście dodać mięsko –
dobrą kiełbasę i podawać z ryżem lub wykorzystać jako warzywa do obiadu.

Papryki słodkie pokroiłam w dużą kostkę, ostrą drobniutko posiekałam.Cebule na ćwiartki a następnie na grube plastry.
W dużym garnku rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulę. Jak się przyrumieniła dodałam papryki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 7 minut.
W tym czasie pomidory obrałam ze skóry – na czubku delikatnie nacięłam na krzyż zalałam wrzątkiem po 2 minutach zimną wodą  – skórka praktycznie sama odchodzi.

Pokroiłam w dużą kostkę usuwając łyko.Kiedy papryki są już troszkę podduszone wrzucamy pomidory, dodajemy sól, pieprz i łyżeczkę słodkiej papryki i ponownie dusiłam przez 5-7 minut.
Cukinię obrałam ze skóry, pokroiłam w dużą kostkę – jeżeli jest dość morka lub ma za duże ziarnka to wykrawamy ziarna.
Warto spróbować czy nie jest gorzka, bo zepsuje nam całe danie i kroimy w średnią kostkę.

Po upływie wyznaczonego czasu duszenia dorzuciłam cukinię i dusiłam do momentu, aż będzie prawie miękka (nie może się rozlatywać) – ok. 5 minut.
Dodałam koncentrat pomidorowy i wodę i doprawiłam do smaku – 2-3 min dusić. Leczo nie może się za długo dusić, ani też nie można go mieszać –
gdyż skórka z papryki zrobi się twarda i zacznie odchodzić.

Czas duszenia może się różnić w zależności od kuchni i garnków. Ja gotuję na indukcji w garnkach z grubym dnem na średniej mocy.
Kuchnia gazowa ma wygodniejszą regulację płomienia, lecz gotuje się trochę dłużej – ok 10 zamiast 7 minut.

Kwaśne warzywa uniemożliwiają ugotowanie się innych warzyw – pomidory są „średnio kwaśne” dlatego cukinia ugotuje się bez problemu,
lecz gdybyśmy dodali paprykę do pomidorów do długo by to trwało.

Można pasteryzować: Gorące leczo nakładam do słoików  – obracamy do góry dnem – jak przestygną – gotujemy w garnku na ściereczce 10 minut od zagotowania wody.

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj