Makaron z brokułem i pesto

Kategorie: ,

makaron-1

Makaron

  • 125 g makaronu
  • 1.5 łyżki zielonego pesto
  • Łyżka oliwy
  • Pół brokuła
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • Garść ciemnych oliwek
  • 50g mozarelli
  • Kilka orzechów (nerkowce, pinii)

Sposób przygotowania

Ostatnio zastanawiałem się jaki makaron zrobić i nie miałem kompletnie pomysłu na coś nowego,
ale gdzieś natknąłem się na fajne połączenie kilku składników.

Przedstawię proporcje dla jednej osoby.

Gotujemy jedną porcję makaronu i pół brokuła rozkrojonego na gałązki. W między czasie w małej misce mieszam 1,5 łyżki zielonego pesto z oliwą do ugotowanego makaronu,
fajnie się wtedy z nim wymiesza bo pesto bywa za gęste.

Kroję, pomidorki koktajlowe (może być malinowy, zależy od sezonu wtedy pokrój go cienko), ciemnie oliwki i trochę mozzarelli na małe kawałki.

Orzechy rozbijam w woreczku tłuczkiem by je rozdrobnić. Mieszam makaron z pesto, dokładam resztę warzyw i posypuje orzechami, odrobiną soli i pieprzem.
Dobrze smakuje również na zimno więc można zabrać w pudełko do pracy.

Smacznego :-)

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj