Ogórki kiszone – małosolne

Kategorie: , ,

ogórki kiszone

Składniki

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody źródlanej (miękkiej) 8 szklanek
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 6 liści laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • kilka łodyg kopru
  • skórka z cytryny
  • papryczka chilli
  • na każdy 1 litr wody – 1 łyżka soli

Sposób przygotowania

Całe lato cieszę się smakiem świeżych ogórków, najlepiej ze szklarni mojej mamy. Dlatego zachowuję witaminy na zimę i kiszę w słoikach.
Pożyczyłam od mamy gliniany garnek, w którym przygotowuje się ogórki w 5 minut i też w tak szybkim tempie znikają :)

Białe końcówki o góry!!! Gdyż gdyby ogórki były gorzkie to gorycz przejdzie ciemnozielonej końcówki. Umyłam ogórki i osuszyłam.
Powkładałam ciasno w słoikach dodając po kolei koper, liść laurowy, chrzan, przekrojony czosnek  koper, ziele angielskie, pieprz.
Opcjonalnie – Skórka z cytryny bez białej wewnętrznej skórki bo będzie gorzka i chilli, którą można rozkroić i dodać bez nasion.

Zalałam wrzącą osoloną wodą – zakręciłam słoiki i odstawiłam w suche i ciemne miejsce. Zamiast słoików można wykorzystać kamionkę i wrzucić wszystko na raz.
Po 6 dniach robią się małosolne, następnie zaczyna się kisić i można już 7 dnia pasteryzować.Pasteryzacja:

W wysokim garnku zagotowałam słoiki na ściereczce  – woda do wysokości ¾ słoika. Pasteryzowałam przez 5 minut licząc od zagotowania.
Po tym czasie wyjęłam słoiki, sprawdziłam czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia stawiając.

Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków – im mniejsze tym krótszego czasu. Ważne – jak pasteryzujemy słoiki to zimne słoiki do zimnej wody – gorące do gorącej.

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj