Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie
Kategorie: Ciasteczka
- Elżbieta
- 06/12/2019
- 10 min + 8-10 min pieczenie

Składniki
- 550 g mąki pszennej typ 450-550
- 150 g mąki żytniej (typ 2000 lub 720)
- 3 jajka
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła
- 120 g miodu
- 2 łyżki kakao
- 180 g cukru pudru
- 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Sposób przygotowania
Jeżeli szukasz przepisu na miękkie, zdrowsze pierniki to dobrze trafiłaś ?
Wszystkie składniki wyrabiamy na jedną masę ręcznie, albo robotem.
Rozwałkowuję na grubość 3-4 mm podsypując lekko mąką.
Piekę ok. 8-10 minut na 180 st.
Z tej porcji wychodzą 3 blachy.
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj