Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Kategorie:

364E4880-27C9-4F08-BF19-3F2D809C0E0C

Składniki

 

  • 550 g mąki pszennej typ 450-550
  • 150 g mąki żytniej (typ 2000 lub 720)
  • 3 jajka
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 120 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Jeżeli szukasz przepisu na miękkie, zdrowsze pierniki to dobrze trafiłaś ?

Wszystkie składniki wyrabiamy na jedną masę ręcznie, albo robotem.
Rozwałkowuję na grubość 3-4 mm podsypując lekko mąką.
Piekę ok. 8-10 minut na 180 st.
Z tej porcji wychodzą 3 blachy.

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj