Pierniczki świąteczne

Kategorie: ,

FB7

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 30 dkg miodu
  • 7 dkg cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Sposób przygotowania

Rozpuść w garnuszku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier. Wystudzone dodaje do mąki wymieszanej z sodą i jajkami.
Zagniatam ciasto,jeżeli będzie rzadkie to dodaję trochę mąki.
Chłodzę kilka minut w lodówce.
Lekko podsypuję na stolnicy. Piekę około 12-15 min.w 180ºC bez termoobiegu (w zależności od grubości pierniczków)
Piekę zawsze ok. Mikołajek i trzymam w metalowych puszkach do Świąt, by zmiękły.

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj