Pierniczki świąteczne
Kategorie: Ciasteczka, Słodko
- Elżbieta
- 03/12/2017
- 40 minut
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 30 dkg miodu
- 7 dkg cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników
Sposób przygotowania
Rozpuść w garnuszku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier. Wystudzone dodaje do mąki wymieszanej z sodą i jajkami.
Zagniatam ciasto,jeżeli będzie rzadkie to dodaję trochę mąki.
Chłodzę kilka minut w lodówce.
Lekko podsypuję na stolnicy. Piekę około 12-15 min.w 180ºC bez termoobiegu (w zależności od grubości pierniczków)
Piekę zawsze ok. Mikołajek i trzymam w metalowych puszkach do Świąt, by zmiękły.
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj