Racuchy bezglutenowe z owocami

placki bezglutenowe z jabłkiem

Składniki

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki letniego mleka

Sposób przygotowania

Bezglutenowe dietetyczne placki to kolejna śniadaniówka. Nie mam nic przeciw glutenowi i równie dobrze można dodać mąki pszennej. Jednakże zwolenników diety bezglutenowej przybywa – proszę to dla Was :)

Pokruszone drożdże z cukrem wymieszałam z poł szklanki  letniego mleka i cukrem – Odstawiam na 20 minut. Bezglutenowe mąki , resztę mleka, jajko mieszam dokładnie drewnianą łyżką. Zostawiam do przykrycia do wyrośnięcia ok 30-40 minut.

Owoce – u mnie jabłka i nektarynki, kroję w dość cienkie plastry. Możecie użyć większych owoców i średnio twardych jak gruszka, morela  lub małych truskawki, maliny.

Wyrośnięte ciasto delikatnie przemieszałam i rozgrzewam patelnię teflonową. Duże owoce maczam obficie w cieście drożdżowym i smażę z obu stron na złoty kolor. Małe owoce wymagają podłoża – rozsmarowuję na patelni  łyżką niewielką ilość ciasta, nakładam owoce i przykrywam druga warstwą ciasta. Placuszki nie mogą być za wysokie, gdyż ciasto wciąż rośnie i przy dużej ilości ciasta mogą się nie dopiec w środku.

Ciasto można przechować przez noc w lodówce i  rano smażyć racuszki.

Smacznego :)

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj