Tort FIT czekoladowy

C88BF264-CE40-4F44-AB0D-93CF4F068FB9

Ciasto

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej, kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego lub  ksylitolu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kakao, może być też karob
  • 3  łyżki oleju kokosowego płynnego
  • 100 ml mleka kokosowego  (lub innego roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem

  • Śmietanka 30% – 500 ml LUB mleczko kokosowe
  • mascarpone (opcjonalnie)
  • ksylitol lub miód – na oko i język
  • owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Banany miksuję żyrafą, bo nie było grudek i dodaje wszystkie inne składniki.

Piekę w malej keksówce 180 stopni 45 minut (bez termoobiegu, bo wysusza)
Albo na mały tort w małym garnku bez plastikowych elementów.

Krem:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno dodając ksylitol lub miód płynny. Mascarpone ubijam w oddzielnej misce i łącze ze śmietanką.

Druga wersja kremu FIT
Mleczko kokosowe oddzielam od gęstej masy, która następnie miksuje z ksylitolem.

Upieczone ciasto dzielę na 3 części i nakładam krem na wystudzone ciasto.
Owocki do dekoracji ????

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj