Chatka Puchatka

Składniki
  • herbatniki
  • śmietanka 30 % 500 ml
  • mascarpone
  • gorzka czekolada
  • słodzidwo - miód/cukier puder/ksylitol

Sposób przygotowania

Chatka Puchatka

Herbatniki układam na folii aluminiowej – 3 na szerokość i 7 na długość. Zimną śmietankę ubijam z czymś słodkim np. Miodem.
Mascarpone ubijam osobno i następnie mieszam ze śmietanką. Rozpuszczona na parze gorzka czekoladę – 2/3 rządki – mieszam z 1/3 białej masy.

I teraz najtrudniejsze nakładam biała masę na całość rozłożonych herbatników-musiałam je trzymać, bo się rozjeżdżały.
Następnie na środek – wzdłuż środkowego herbatnika nakładam ciemna masę. Teraz tylko trzeba złapać lewą i prawą cześć i złożyć z nich domek.
Można polać czekoladą, dodać posypki, orzechy.
Chatka musi troszkę poleżakować w lodowce, by ciastka zmiękły

Smacznego 💋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut