Chłodnik litewski

Zupa
  • Pęczek botwinki lub 3 średnie buraki
  • Jogurt naturalny 400 ml
  • Kefir 200 ml
  • Ogórek świeży 3 szt -najlepiej gruntowy
  • Rzodkiewka - 6 szt
  • Pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Botwinkę lub buraka kroję na małe kawałki – wykorzystam też łodygi i liście.
Twarde części – gotuję 15 minut.
Przyprawiam pod koniec solą i pieprzem i 1 łyżką octu.
Ogórka, rzodkiewkę kroje w kostkę, koperek szatkuję drobno.
Do przestudzonych buraczków dodaję
jogurt naturalny, kefir, warzywa i dużo koperku. Przyprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zupa najlepsza jak postoi w lodówce kilka godzin, aż się przegryzie.
Najlepsza smakuje z jajkiem gotowanym :))🥚😁🍽
Smacznego 😋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut