Fritata

Składniki
  • 3 jajka + warzywa jakie lubicie
  • Papryka
  • pomidorki koktailowe
  • cebula
  • cukinia
  • mozarella
  • pietruszka
  • sałata/rukola
  • olej - 1 łyżka
  • sól , pieprz
  • jeżeli ma być wersja mięsna - np. szynka szwardzwaldzka

Sposób przygotowania

Rozgrzewam patelnie z olejem, pokrojoną cebulę należy zeszklić. Pokrojona cukinię w talarki polecam najpierw posolić i poczekać ok.10 min aż puści wodę i podsmażyć do przyrumienienia.
Jajka rozmieszałam w misce,
dodaję drobno pokrojoną paprykę, pietruszkę i przyprawiam. Wlewam masę jajeczną na patelnię, dodając na końcu nieduże kawałki mozarelli.
Smażę, aż jajka od spodu się zetną. Podpiekam w piekarniku górę Fritaty ok. 5 minut.

Najsmaczniejsza jest ze świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego 😋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut