Gofry Jaglane – FIT Bezglutenu – Chrupiące

Ciasto na gofry
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka ksylitolu - ja zazwyczaj polewam upieczone miodem
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia

Sposób przygotowania

Suche składniki mieszkam, dodaję do mokrych.
Mieszam dokładnie by nie było grudek.
Najlepiej robotem :)
Smażę na złoty kolor.

Ciekawostka – każdy, kto zna się na gorfach powie, żeby zrobić takie chrupiące jak z budki ulicznej musisz mieć porządna gofrownicę.
Taka kosztuje kupe kasy. Ja kupiłam swoja w Lidlu – taka różową z niedużą mocą i daje radę.

I rzeczywiście z mąki pszennej wychodzą mało chrupiące.
No i na ratunek chrupkości i zdrowia przyszła mąka jaglana.

Wychodzą perfekcyjnie :)

Suche mąki – to tez ryżowa, kokosowa – następnym razem pomieszam z tymi mąkami i dam znać jak wyszło.

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut