Keks warzywny

Składniki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dag sera żółtego (startego na grubych oczkach)
  • 1 czerwona papryka (duża)
  • 2 Łyżki stołowe natki pietruszki
  • 200 g margaryny lub masła roślinnego
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Uwielbiane przez moich domowników danie, często pojawia się na specjalne okazje i gości u nas w każde święta. Keks warzywny jest bardzo prosty i szybki do przygotowania przy czym wygląda bardzo okazale!!!

Cebulę pokroiłam w kostkę – dusiłam 2-3 minuty na oleju następnie dodałam pokrojone w kostkę pieczarki i dusiłam ok 10-15 minut. Pamiętajmy, by nie kroić pieczarek bardzo drobno, bo zmniejszają objętość. Tłuszcz rozetrzeć z żółtkami dodać mąkę i proszek do pieczenia – w tym miejscu przyda się mikser, którym również ubijamy na sztywno białka. Dalej już tylko łyżka Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Po przestudzeniu pieczarek z cebulką, dodajemy je do ciasta, dodajemy również pozostałe składniki tj. posiekaną natkę pietruszki, starty żółty ser, paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ubite białka na sztywną pianę dodajemy do ciasta z warzywami.Blaszkę keksówkę, lub babeczki wyłożyć papierem do pieczenia i pieczemy 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 185 C’Kroję i podaję na zimno, i zawsze robię podwójną porcję, gdyż znika w mgnieniu oka – można zrobić mix papryk – czerwona, żółta zielona – pięknie wygląda.

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut