Królowa polskich stołów – ZUPA!!!
Przedstawiam bardzo prostą i szybką zupę – przepis na Halloweenowy krem z Dynii.
Największym wyzwaniem było określenie ilości składników, gdyż ja wrzucam na oko i doprawiam, bądź dorzucam jarzyn, jak nie czuć smaku. I taką metodologię szczerze polecam. Jeżeli coś wyjątkowo lubicie, nie oszczędzajcie ilości – bawcie się smakiem, a ja zdradzę bardzo prostą tajemnicę na sukces każdej zupy :)
Dynię można mrozić i cieszyć się jej smakiem, gdy za oknem będzie śniegu po pas :)
Sukces każdej zupy – Warzywa rosnące pod ziemią wrzucamy do zimnej wody, rosnące nad ziemią do gorącej. Gotujemy na wolnym ogniu wydobywając smak. Kwaśne warzywa – ogórek kiszony, kapustę dodajemy, jak inne warzywa będą ugotowane, gdyż kwas nie pozwoli na dogotowanie. Zupy kremy – wrzucam wszystko do wody, doprawiam, miksuję i zupa gotowa. Zupy z cząstkami warzywa kroję, trę na dużych oczkach i doprawiam do smaku :)
Warzywa z ziemi – marchew, ziemniak, pietruszka, seler, zagotowuję w 2,5 litrach wody – dodaję dynię (wykorzystałam dynię pieczoną, którą miałam zamrożoną) cebulę, por,czosnek, starty imbir, doprawiam solą, pieprzem i curry. Blenduję na krem bez pora, gdyż wyjątkowo nie jestem fanką tego warzywa, lecz wspaniale uzupełnia smak bulionu warzywnego. Smacznego :)