Masło orzechowe

Składniki
  • Orzechy ziemne niesolone
  • miód  /melasa

Sposób przygotowania

Orzechy ziemne piekę ok 10 min w 140’C do lekkiego przyrumienienia się. Uważajcie, by się nie spiekły, bo będą gorzkie. Przestudzone miksuję robotem ok 3-4 min. Orzechy z każdą minutą wydobywają swój naturalny olej i masa zrobi się kremowa.

Jeżeli macie mikser słabszej mocy róbcie przerwy, by robot się nie przegrzał. Dodaję melasę lub miód płynny – nie zdziwcie się, jak masa znów będzie bardziej gęsta. Dosłodzić można bezpośrednio przed zjedzeniem. Smacznego :)

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut