Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 450-550
  • 150 g mąki żytniej (typ 2000 lub 720)
  • 3 jajka
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 120 g miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 180 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Jeżeli szukasz przepisu na miękkie, zdrowsze pierniki to dobrze trafiłaś 🍪

Wszystkie składniki wyrabiamy na jedną masę ręcznie, albo robotem.
Rozwałkowuję na grubość 3-4 mm podsypując lekko mąką.
Piekę ok. 8-10 minut na 180 st.
Z tej porcji wychodzą 3 blachy.

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut

Naleśniki Przemytniki dla niejadków