Pierniczki świąteczne

Składniki
  • 1/2 kg mąki
  • 30 dkg miodu
  • 7 dkg cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników

Sposób przygotowania

Rozpuść w garnuszku miód, przyprawę do pierników, margarynę, cukier. Wystudzone dodaje do mąki wymieszanej z sodą i jajkami.
Zagniatam ciasto,jeżeli będzie rzadkie to dodaję trochę mąki.
Chłodzę kilka minut w lodówce.
Lekko podsypuję na stolnicy. Piekę około 12-15 min.w 180ºC bez termoobiegu (w zależności od grubości pierniczków)
Piekę zawsze ok. Mikołajek i trzymam w metalowych puszkach do Świąt, by zmiękły.

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut