Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Składniki
  • 1 Cukinia
  • 2 ziemniaki lub 1 większy
  • jajko
  • łosoś wędzony
  • otręby owsiane, płatki owsiane błyskawiczne.

Sposób przygotowania

Cukinię starłam na dużych oczkach. Jak masz ładna skórkę nie obieraj, wyszoruj i zetrzyj ze skórka – będzie pięknie zielono. Następnie posoliłam, poczekałam kilka minut, aż zaczęła puszczać sok i mocno odcisnęłam.
Teraz ziemniak – również na grubych oczkach, wymieszałam z jajkiem wszystko – sól, pieprz i właściwie mógłby być koniec. Lecz ciasto będzie dość mokre. Ja „zagęszczam” otrębami” zawsze bezglutenowymi -2-3 łyżki. Młode, wiosenne ziemniaki są również mocno mokre. Zanim dodasz jajko, odciśnij mocno ziemniaka z cukinią.

Teraz idziemy smażyć na złoto – ja na rzepakowym 😀

Co ważne – nakładaj po jednej łyżce.
Im więcej cukinii tym mniejsze i bardziej płaskie placki proponuję zrobić, by były chrupiące 😆

Łosoś wędzony na zimno lub na gorąco – jak lubisz. Możesz tez zjeść ze świeżymi warzywami, albo dodać do obiadu.

Smacznego 😋

 

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut

Naleśniki Przemytniki dla niejadków