Cukinię starłam na dużych oczkach. Jak masz ładna skórkę nie obieraj, wyszoruj i zetrzyj ze skórka – będzie pięknie zielono. Następnie posoliłam, poczekałam kilka minut, aż zaczęła puszczać sok i mocno odcisnęłam.
Teraz ziemniak – również na grubych oczkach, wymieszałam z jajkiem wszystko – sól, pieprz i właściwie mógłby być koniec. Lecz ciasto będzie dość mokre. Ja „zagęszczam” otrębami” zawsze bezglutenowymi -2-3 łyżki. Młode, wiosenne ziemniaki są również mocno mokre. Zanim dodasz jajko, odciśnij mocno ziemniaka z cukinią.
Teraz idziemy smażyć na złoto – ja na rzepakowym 😀
Co ważne – nakładaj po jednej łyżce.
Im więcej cukinii tym mniejsze i bardziej płaskie placki proponuję zrobić, by były chrupiące 😆
Łosoś wędzony na zimno lub na gorąco – jak lubisz. Możesz tez zjeść ze świeżymi warzywami, albo dodać do obiadu.
Smacznego 😋