Placki owsiane, drożdżowe bez mąki

Składniki
  • 150 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • konfitura, miód jogurt do smaku

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszałam z połową mleka i cukrem. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Płatki owsiane wsypałam do miski  i wymieszałam z jajkiem i solą.
Następnie do płatków owsianych dodałam zaczyn z drożdży, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło i płatki zmiękły.
Po tym czasie delikatnie wymieszałam i można już smażyć :)

Patelnię naleśnikową (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) rozgrzałam i nakładałam łyżką racuszki.

Smażę na złoty kolor z dwóch stron.
Obowiązkowo konfitury  wiśniowe mojej mamy :)

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut