Placki ziemniaczane

Składniki na słono
  • pół kg ziemniaków
  • jajko
  • cebula
  • 50 gram mąki
  • sól
  • pieprz
Składniki na słodko
  • śmietana
  • cukier

Sposób przygotowania

Jeżeli masz sokowirówkę to super – odciśniesz miąższ dodając trochę soku z ziemniaków.
Jeżeli musisz trzeć na tarce ścierasz na puree razem z cebula.
Ziemniaki należy odcisnąć bo puszcza dużo soku. Następnie dodaje jajko, mąkę i przyprawiam solą i pieprzem.
Konsystencja powinna być jak ciasta do pancake lub budyń.
Smażę na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Smacznego 🍽💋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut