Rosół domowy

Rosół
  • 1- 2 udka z kurczaka - kup ekologiczny naprawdę ma smak
  • kawałek wołowiny z kością - np. antrykot, szponer
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • pietruszka natka
  • ziele angielskie -3-4 ziaren
  • liść laurowy 2-3 szt
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • lubczyk opcjonalnie

Sposób przygotowania

Rosół domowy, najlepszy – jako baza do wszystkich zup – bulion wykorzystujemy do wielu dań, sosów i moich ukochanych zimnych nóżek zwanych galertem (tu musimy mocno przyprawić).

Mięso opłukałam dokładnie i zagotowuję je w zimnej wodzie. Wtedy wyjdzie cała szumowina – moja szkoła to wylanie tej wody, przepłukanie garnka i nalanie nowej, świeżej zimnej wody, do której wrzucam mięso, warzywa, przyprawy. Jeżeli masz kuchnię gazową to opiecz cebulę, a jeżeli nie to dodaj w skorupkach – rosół nabierze koloru. No i zostaw zupę na małym „ogniu” na ok 60-90 minut. Pęczek natki wrzucam pod koniec gotowania – zostawiając trochę świeżej do posypania.

Najlepszy gorący z makaronem.

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut