Tort mech leśny

Krem
  • mleczko kokosowe
  • ksylitol 4 łyżki
  • owoce kwaśne czerwone - granat, maliny , jeżyny
Ciasto
  • Szpinak mrożony rozdrobniony   lub świeży  450 gram
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru / ksylitolu
  • 2 szklanki mąki orkiszowej / graham (wersja bezglutenowa- kukurydziana-ziemniaczana-ryżowa w równych porcjach)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego / kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Całe jajka ubijam na wysokich obrotach z ksylitolem, aż ciasto będzie puszyste- cienkim strumieniem dodaję olej dalej ubijając. Dodaje do całości szpinak. Mrożony trzeba mocno odcisnąć. A to ze świeżego wychodzi obłędnie zielone ciasto !!! Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję po trochu do masy szpinakowej i już delikatnie mieszam.
Blaszkę tortownicę wykładam papierem do pieczenia – tylko spód (wycinam kółko).
Piekę 45 minut 180 stopni bez termoobiegu, bo wysusza.

Krem: gęsta śmietankę oddzielam od mleczka kokosowego i ubijam z ksylitolem – ilość słodzidwa zależna od smaku na języku 😋

Można też zrobić całkiem zwykła wersje z mąką pszenna, cukrem pudrem i śmietanką 30 i mascarpone(opcjonalnie) i też wychodzi przepysznie 😃😃😃

Uważajmy by nie przypiec na brązowo , bo tu akurat jemy oczami.

Prosta wersja dekorowania:
Górę ciasta odkrawamy i kruszymy na mech. Nakładamy śmietankę i posypujemy mchem i dekorujemy owocami.

U mnie na foto wersja piętowa, gdyż zrobiłam za dużo ciasta i kremu. Wiec miałam dwa piętra i mech na samą górę i na boki.
Smacznego 🎂🍰

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut