Tortilla w drodze

Nadzienie - moje ulubione
  • humus paprykowy
  • rukola
  • pomidory suszone
  • pomidorki koktailowe
  • papryka
  • oliwki
Tortilla
  • Szklanka mąki żytniej
  • 1/4 szklanki cieplej wody
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Suche mieszam z mokrymi i wyrabiam Ok 3 minut ręcznie – albo robotem jeżeli macie taką końcówce :))
Daję ciastu odpocząć ok 10 minut

Następnie podzieliłam na 4 części rozwałkowuję bardzo cienko.
Smażę na suchej rozgrzanej patelni, aż zrobią się rumiane bąbelki .

Nadzienie to interpretacja dowolna – osobiście uwielbiam posmarowany na tortilli humus, do którego przyklejają rukola i warzywka.
Ale może być serek śmietankowy , czy inne smarowidło.
Twórczość dowolna 😋
Smacznego 👍🏻💋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Warzywa po chińsku z kurczakiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut