Warzywa po chińsku z kurczakiem

Składniki

Składniki na oko:

  • duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler korzeń
  • 1 duża papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół brokuła
  • 200 gram kurczaka
  • sól, sezam

Sposób przygotowania

Obiad z serii czyszczenie lodówki 😄Piórka cebuli zeszkliłam na oleju. Teraz wrzucam twarde warzywa pokrojone w kostkę, nie za małą – marchew, pietruszka, seler – blanszuję ok. 10 min pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie seler naciowy, 5 min później papryka i chwilę później brokuł i doprawiam solą, ziołami – np. suszoną bazylią. Osobiście uwielbiam doprawiać sosem sojowym i posypuję sezamem 😁

Czas podaje na wyczucie, sprawdzam jak co mięknie, ale i tak wszystkie warzywa są jędrne.
Wersja wege już gotowa. Ja dodałam kurczaka – przyrumienionego  na drugiej patelni – bo tu się nie zmieścił do smażenia 😀

Zajadamy z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego 😋

Udostepnij
Drukuj

Śniadanie mistrzów – gofry z jajkiem

Placki Cukiniowo-Ziemniaczane z Łososiem

Pierniczki świąteczne z mąką żytnia – miękkie

Zupa krem z Cukinii jak grzybowa

Sałatka z brokułem w 5 minut

Naleśniki Przemytniki dla niejadków