Kiedy jest sezon na dynie chętnie wykorzystuję ją w kuchni. Dziś zupa dyniowa – rozgrzewająca, aromatyczna !!!
Lubie dodać do zupy kaszy jaglanej , wtedy oczyszcza i odkwasza ogranizm.
W garnku podsmażam cebulę na oleju, dodaje czosnek, następnie dodaje pokrojone w kostkę warzywa – dynie, marchewkę, seler, pietruszkę – podsmażam jakieś ok 5-7 min mieszając.
Dodaje wody by przykryła warzywa ok 3 cm. Gotuje ok 5 min. Teraz można dodać kaszy jaglanej (wcześniej bardzo dobrze ja wypłukać, by woda była przeźroczysta)
Jeżeli dodajesz ziemniaki zamiast kaszy dodaj je ze wszystkimi warzywami.
Gotuję 15-20 min do miękkości warzyw. Doprawiam przyprawami i miksuję na krem. Na wierzch polecam posypać koperkiem lub pietruszką.
Smacznego 😃