sos do pizzy, sos do naczosów

Sos paprykowy – do pizzy, na kanapki

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Wstaw obrazek pełnej szerokości i tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]

sos do pizzy, sos do naczosów

os Paprykowy przygotowanie

Miksowania czas dalszy 🙂 Bardzo prosty i smaczny domowy sos paprykowy, który może idealnie pasuje do pizzy, spaghetti, makaronów, zapiekanek, kanapek, nachosów.

U mnie wersja do słoiczków na zimę, bez cebuli  🙂

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Składniki nagłówek – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Składniki:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Porcja: ok. 8 słoików 0,5 l  / Trudność: / Czas: 25 min+pasteryzacja

  • 3 kg papryki
  • 15 dag papryczki chilli
  • 0,5 kg cukru
  • 2 koncentraty pomidorowe w słoiczku po 190 g
  • 3 główki czosnku
  • 1 szklanka octu
  • sól, pieprz

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Przygotowanie:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Oczyszczoną paprykę  z gniazd nasiennych zmieliłam w blenderze z miską ostrymi nożami. Można też zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Paprykę gotowałam około 5 minut, dodałam resztę składników prócz czosnki i ponownie gotowałam 5 minut. Następnie dodałam czosnek i gotowałam jeszcze 5 minut. Jeżeli nie lubicie ostrej kuchni proponuję dodać mniej papryczek – zawsze można smakoszom pikanterii dodać pieprzu cayenne przez samym podaniem.

Paprykę gotowałam około 5 minut, dodałam czosnek i ponownie gotowałam 5 minut. Gorące nałożyłam do słoików. Pasteryzowałam w piekarniku przez 25 minut.  Odstawiam do wystygnięcia na ok 24 godz.
Ważne by sprawdzić wszystkie pokrywki, czy nie „klikają”. Jeżeli widzicie takie nieszczelności to należy założyć nową nakrętkę i pasteryzować od nowa.

Papryczka Chili nabiera ostrości w daniach wraz z „przegryzieniem się”
Odwrotnie działa pieprz  – obserwujemy np. w sałatce, że pikanteria się zmniejsza.

Ilość słoików jest szacunkowa – gdyż miałam różne wielkości słoików i też sporo zniknęło jeszcze z garnka. Smacznego 🙂

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment