[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Wstaw obrazek pełnej szerokości i tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]
Miksowania czas dalszy 🙂 Bardzo prosty i smaczny domowy sos paprykowy, który może idealnie pasuje do pizzy, spaghetti, makaronów, zapiekanek, kanapek, nachosów.
U mnie wersja do słoiczków na zimę, bez cebuli 🙂
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Składniki nagłówek – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Składniki:
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Porcja: ok. 8 słoików 0,5 l / Trudność: / Czas: 25 min+pasteryzacja
- 3 kg papryki
- 15 dag papryczki chilli
- 0,5 kg cukru
- 2 koncentraty pomidorowe w słoiczku po 190 g
- 3 główki czosnku
- 1 szklanka octu
- sól, pieprz
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie – nie edytować” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Przygotowanie:
[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowadź tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]
Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych zmieliłam w blenderze z miską ostrymi nożami. Można też zmielić w maszynce do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Paprykę gotowałam około 5 minut, dodałam resztę składników prócz czosnki i ponownie gotowałam 5 minut. Następnie dodałam czosnek i gotowałam jeszcze 5 minut. Jeżeli nie lubicie ostrej kuchni proponuję dodać mniej papryczek – zawsze można smakoszom pikanterii dodać pieprzu cayenne przez samym podaniem.
Paprykę gotowałam około 5 minut, dodałam czosnek i ponownie gotowałam 5 minut. Gorące nałożyłam do słoików. Pasteryzowałam w piekarniku przez 25 minut. Odstawiam do wystygnięcia na ok 24 godz.
Ważne by sprawdzić wszystkie pokrywki, czy nie „klikają”. Jeżeli widzicie takie nieszczelności to należy założyć nową nakrętkę i pasteryzować od nowa.
Papryczka Chili nabiera ostrości w daniach wraz z „przegryzieniem się”
Odwrotnie działa pieprz – obserwujemy np. w sałatce, że pikanteria się zmniejsza.
Ilość słoików jest szacunkowa – gdyż miałam różne wielkości słoików i też sporo zniknęło jeszcze z garnka. Smacznego 🙂
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]