sos do pizzy, sos do naczos贸w

Sos paprykowy – do pizzy, na kanapki

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Wstaw obrazek pe艂nej szeroko艣ci i tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” text_font_size=”14″]

sos do pizzy, sos do naczos贸w

os Paprykowy przygotowanie

Miksowania czas dalszy 馃檪 Bardzo prosty i smaczny domowy sos paprykowy, kt贸ry mo偶e idealnie pasuje do pizzy, spaghetti, makaron贸w, zapiekanek, kanapek, nachos贸w.

U mnie wersja do s艂oiczk贸w na zim臋, bez cebuli 聽馃檪

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Wiersz”][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Sk艂adniki nag艂贸wek – nie edytowa膰” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Sk艂adniki:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowad藕 tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Porcja: ok. 8 s艂oik贸w 0,5 l聽 / Trudno艣膰: / Czas: 25 min+pasteryzacja

  • 3 kg papryki
  • 15 dag papryczki chilli
  • 0,5 kg cukru
  • 2聽koncentraty pomidorowe w s艂oiczku po 190 g
  • 3 g艂贸wki czosnku
  • 1 szklanka octu
  • s贸l, pieprz

[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Przygotowanie – nie edytowa膰” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Przygotowanie:


[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Wprowad藕 tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” text_font_size=”14″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Oczyszczon膮 papryk臋 聽z gniazd nasiennych zmieli艂am w blenderze z misk膮 ostrymi no偶ami. Mo偶na te偶 zmieli膰 w maszynce do mi臋sa. Czosnek przecisn臋艂am przez prask臋. Papryk臋 gotowa艂am oko艂o 5 minut, doda艂am reszt臋 sk艂adnik贸w pr贸cz czosnki i ponownie gotowa艂am 5 minut. Nast臋pnie doda艂am czosnek i gotowa艂am jeszcze 5 minut.聽Je偶eli nie lubicie ostrej kuchni proponuj臋 doda膰 mniej papryczek 鈥 zawsze mo偶na smakoszom pikanterii doda膰 pieprzu cayenne przez samym podaniem.

Papryk臋 gotowa艂am oko艂o 5 minut, doda艂am czosnek i ponownie gotowa艂am 5 minut. Gor膮ce na艂o偶y艂am do s艂oik贸w. Pasteryzowa艂am w piekarniku przez 25 minut.聽 Odstawiam do wystygni臋cia na ok 24 godz.
Wa偶ne by sprawdzi膰 wszystkie pokrywki, czy nie 鈥瀔likaj膮鈥. Je偶eli widzicie takie nieszczelno艣ci to nale偶y za艂o偶y膰 now膮 nakr臋tk臋 i pasteryzowa膰 od nowa.

Papryczka Chili nabiera ostro艣ci w daniach wraz z 鈥瀙rzegryzieniem si臋鈥
Odwrotnie dzia艂a pieprz聽 – obserwujemy np. w sa艂atce, 偶e pikanteria si臋 zmniejsza.

Ilo艣膰 s艂oik贸w jest szacunkowa 鈥 gdy偶 mia艂am r贸偶ne wielko艣ci s艂oik贸w i te偶 sporo znikn臋艂o jeszcze z garnka. Smacznego 馃檪

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Leave a Comment