Rosół domowy

Kategorie: ,

  • Elżbieta
  • 03/12/2019
  • 10 min przygotowanie + 60-90 gotowanie
  • 60-120 min
C7194C3A-4F1F-4EDD-9FBC-A7BF90B3203E

Rosół

  • 1- 2 udka z kurczaka – kup ekologiczny naprawdę ma smak
  • kawałek wołowiny z kością – np. antrykot, szponer
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 cebule
  • pietruszka natka
  • ziele angielskie -3-4 ziaren
  • liść laurowy 2-3 szt
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • lubczyk opcjonalnie

Sposób przygotowania

Rosół domowy, najlepszy – jako baza do wszystkich zup – bulion wykorzystujemy do wielu dań, sosów i moich ukochanych zimnych nóżek zwanych galertem (tu musimy mocno przyprawić).

Mięso opłukałam dokładnie i zagotowuję je w zimnej wodzie. Wtedy wyjdzie cała szumowina – moja szkoła to wylanie tej wody, przepłukanie garnka i nalanie nowej, świeżej zimnej wody, do której wrzucam mięso, warzywa, przyprawy. Jeżeli masz kuchnię gazową to opiecz cebulę, a jeżeli nie to dodaj w skorupkach – rosół nabierze koloru. No i zostaw zupę na małym „ogniu” na ok 60-90 minut. Pęczek natki wrzucam pod koniec gotowania – zostawiając trochę świeżej do posypania.

Najlepszy gorący z makaronem.

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj