Rosół domowy
- Elżbieta
- 03/12/2019
- 10 min przygotowanie + 60-90 gotowanie
- 60-120 min

Rosół
- 1- 2 udka z kurczaka – kup ekologiczny naprawdę ma smak
- kawałek wołowiny z kością – np. antrykot, szponer
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 cebule
- pietruszka natka
- ziele angielskie -3-4 ziaren
- liść laurowy 2-3 szt
- pieprz ziarnisty
- sól
- lubczyk opcjonalnie
Sposób przygotowania
Rosół domowy, najlepszy – jako baza do wszystkich zup – bulion wykorzystujemy do wielu dań, sosów i moich ukochanych zimnych nóżek zwanych galertem (tu musimy mocno przyprawić).
Mięso opłukałam dokładnie i zagotowuję je w zimnej wodzie. Wtedy wyjdzie cała szumowina – moja szkoła to wylanie tej wody, przepłukanie garnka i nalanie nowej, świeżej zimnej wody, do której wrzucam mięso, warzywa, przyprawy. Jeżeli masz kuchnię gazową to opiecz cebulę, a jeżeli nie to dodaj w skorupkach – rosół nabierze koloru. No i zostaw zupę na małym „ogniu” na ok 60-90 minut. Pęczek natki wrzucam pod koniec gotowania – zostawiając trochę świeżej do posypania.
Najlepszy gorący z makaronem.
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj