Chleb domowy pszenno-orkiszowy BIO

Kategorie:

  • Elżbieta
  • 11/08/2019
  • 150 minut
8A4C317C-E829-497B-9ED4-4729E6FC11B3

Składniki

  • 300 gram maki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 300 gram maki orkiszowej (u mnie chlebowa)
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 370 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Najlepszy powszedni chlebek nasz kochany 🍞!!!

Rozkruszone drożdże dodaje do miski, następnie 120 ml letniej wody, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki pszennej. Czekam Ok 15 min aż zaczyn wyrośnie.
Następnie w dużej misce mieszam ręka cała mąkę z solą, dodając pozostała wodę i zaczyn drożdżowy. Jeśli masz robota fo wyrabiania ciasta to ustaw 2 minuty ba średnie obroty, albo podwiń rękawy i wyrabiaj ciasto, aż zrobi się plastyczne -zacznie odchodzić od rąk.
Ciasto przekładam do wysmarowanej olejem miski, by podwoiło objętość, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Rośnie od 30 do 60 min.
Następnie wyrośnięte ciasto zagniatam krótka chwile, delikatnie podsypuję mąka i przekładam do foremki. Teraz należy włączyć piekarnik – góra / dół 200 st.
Znów odkładam na ok. 15 min w ciepłe miejsce i piekę 40 minut aż się zarumieni.

Smacznego 😊😋😀

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj