Placki owsiane, drożdżowe bez mąki

  • Elżbieta
  • 08/09/2019
  • 20 min+30 wyrastanie drożdży
Placki drożdzowe owsiane bez mąki

Składniki

  • 150 ml mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • konfitura, miód jogurt do smaku

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszałam z połową mleka i cukrem. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Płatki owsiane wsypałam do miski  i wymieszałam z jajkiem i solą.
Następnie do płatków owsianych dodałam zaczyn z drożdży, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło i płatki zmiękły. Po tym czasie delikatnie wymieszałam i można już smażyć :)

Patelnię naleśnikową (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) rozgrzałam i nakładałam łyżką racuszki. Smażę na złoty kolor z dwóch stron. Obowiązkowo konfitury  wiśniowe mojej mamy :)

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj