Placki owsiane, drożdżowe bez mąki
Kategorie: Bez cukru, Bez tłuszczu, Ciasta, Słodko, Zdrowo
- Elżbieta
- 08/09/2019
- 20 min+30 wyrastanie drożdży
- 30 min + wyrastanie ciasta 30 min

Składniki
- 150 ml mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 100 g płatków owsianych (użyłam górskich Kupiec)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- konfitura, miód jogurt do smaku
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszałam z połową mleka i cukrem. Odstawiłam w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Płatki owsiane wsypałam do miski i wymieszałam z jajkiem i solą.
Następnie do płatków owsianych dodałam zaczyn z drożdży, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło i płatki zmiękły.
Po tym czasie delikatnie wymieszałam i można już smażyć :)
Patelnię naleśnikową (najlepiej do beztłuszczowego smażenia) rozgrzałam i nakładałam łyżką racuszki.
Smażę na złoty kolor z dwóch stron.
Obowiązkowo konfitury wiśniowe mojej mamy :)
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj