Zupa dyniowa
Kategorie: Obiady
- Elżbieta
- 08/09/2019
- 40 min
Składniki
- dynia 600 gram
- marchew 3-4 szt (200 gram)
- pietruszka 2 szt (100 gram)
- seler 100 gram
- 1 torebka kaszy jaglanej (10 łyżek) lub 4 ziemniaki
- natka pietruszki / koperek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Kiedy jest sezon na dynie chętnie wykorzystuję ją w kuchni. Dziś zupa dyniowa – rozgrzewająca, aromatyczna !!!
Lubie dodać do zupy kaszy jaglanej , wtedy oczyszcza i odkwasza ogranizm.
W garnku podsmażam cebulę na oleju, dodaje czosnek, następnie dodaje pokrojone w kostkę warzywa – dynie, marchewkę, seler, pietruszkę – podsmażam jakieś ok 5-7 min mieszając.
Dodaje wody by przykryła warzywa ok 3 cm. Gotuje ok 5 min. Teraz można dodać kaszy jaglanej (wcześniej bardzo dobrze ja wypłukać, by woda była przeźroczysta)
Jeżeli dodajesz ziemniaki zamiast kaszy dodaj je ze wszystkimi warzywami.
Gotuję 15-20 min do miękkości warzyw. Doprawiam przyprawami i miksuję na krem. Na wierzch polecam posypać koperkiem lub pietruszką.
Smacznego ?
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj