Zupa dyniowa

Kategorie:

  • Elżbieta
  • 08/09/2019
  • 40 min
C4F2A70E-0037-4DDB-A9D6-0D557CEEFC44

Składniki

  • dynia 600 gram
  • marchew 3-4 szt (200 gram)
  • pietruszka 2 szt  (100 gram)
  • seler 100 gram
  • 1 torebka kaszy jaglanej (10 łyżek) lub 4 ziemniaki
  • natka pietruszki / koperek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Kiedy jest sezon na dynie chętnie wykorzystuję ją w kuchni. Dziś zupa dyniowa – rozgrzewająca, aromatyczna !!!

Lubie dodać do zupy kaszy jaglanej , wtedy oczyszcza i odkwasza ogranizm.

W garnku podsmażam cebulę na oleju, dodaje czosnek, następnie dodaje pokrojone w kostkę warzywa – dynie, marchewkę, seler, pietruszkę – podsmażam jakieś ok 5-7 min mieszając.
Dodaje wody by przykryła warzywa ok 3 cm. Gotuje ok 5 min. Teraz można dodać kaszy jaglanej (wcześniej bardzo dobrze ja wypłukać, by woda była przeźroczysta)
Jeżeli dodajesz ziemniaki zamiast kaszy dodaj je ze wszystkimi warzywami.
Gotuję 15-20 min do miękkości warzyw. Doprawiam przyprawami i miksuję na krem. Na wierzch polecam posypać koperkiem lub pietruszką.

Smacznego 😃

Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj