Tort FIT czekoladowy
- Elżbieta
- 12/05/2019
- 60 minut

Ciasto
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej, kokosowej
- 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 jajko
- 3 łyżki kakao, może być też karob
- 3 łyżki oleju kokosowego płynnego
- 100 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Krem
- Śmietanka 30% – 500 ml LUB mleczko kokosowe
- mascarpone (opcjonalnie)
- ksylitol lub miód – na oko i język
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
Banany miksuję żyrafą, bo nie było grudek i dodaje wszystkie inne składniki.
Piekę w malej keksówce 180 stopni 45 minut (bez termoobiegu, bo wysusza)
Albo na mały tort w małym garnku bez plastikowych elementów.
Krem:
Zimną śmietankę ubijam na sztywno dodając ksylitol lub miód płynny. Mascarpone ubijam w oddzielnej misce i łącze ze śmietanką.
Druga wersja kremu FIT
Mleczko kokosowe oddzielam od gęstej masy, która następnie miksuje z ksylitolem.
Upieczone ciasto dzielę na 3 części i nakładam krem na wystudzone ciasto.
Owocki do dekoracji ????
Share on facebook
Udostepnij
Share on print
Drukuj