Sałatka FIT – Zero Waste (owocowo warzywna- Zaskoczy Cię)
Kategorie: Zdrowo
- Elżbieta
- 03/12/2019
- 20-30 min

Sałatka
- kasza jaglana
- dynia pieczona
- nektarynka
- pietruszka
- sos – np. winegret pomarańczowy (1 łyżka octu winnego, 1 łyżka oliwy, 2-3 łyżki soku z pomarańczy)
Sposób przygotowania
Zero Waste wkrada się w wielu aspektach, również w kuchni.
Jeżeli zostanie Ci kaszy z obiadu, lub jak chcesz upiec dynię na puree i zrobić zapas w zamrażarce.
Tak było u mnie tym razem. Kaszy jaglanej zawsze ugotuję za dużo – (pamiętaj by bardzo dokładnie ją wypłukać przed gotowaniem).
Została mi również dynia – upiekłam polaną lekko olejem. A nektarynka – czysty przypadek – lecz okazało się, że idealnie komponuje się z dynią.
Dynia jest dość mdła, więc trzeba czymś podkręcić smak. Posypałam lekko pietruszką.
Jesli Twoja sałatka jest dość sucha to masz kilka opcji – np, winegret pomarańczowy, albo jeżeli został „sos” po pieczeniu dyni.
Pamiętaj, że witaminy rozpuszczją sie w tłuszczach – więc nie bój się dodać dobrego tłuszczu. Ja na ciepło używam oleju rzepakowego, na zimno zazwyczaj oliwę, lub olej lniany.